Fotograaf

Welkom op mijn site.

Ik fotografeer nu al meer dan dertig jaar. Mijn eerste camera was een Nikon. Met de analoge techniek, dus met het vertrouwde filmrolletje. Het was vaak moeilijk vooraf in te schatten hoe de foto’s er uiteindelijk zouden uitzien. Het moment dat je de afgedrukte foto’s uit de enveloppe haalde was dan ook altijd erg spannend. Je was heel blij met de enkele ‘parel’ die er tussen zat. Door heel veel over fotografie te lezen en door veel foto’s van anderen te bekijken heb ik mij ontwikkeld. Door steeds kritischer op mijzelf te worden. Dat moest ook wel. Want het laten afdrukken van grote aantallen foto’s was niet goedkoop. Ik heb mijn foto’s nooit zelf afgedrukt. Ik probeerde steeds het plaatje vooraf goed in mijn hoofd te maken voordat ik de ontspanknop indrukte.

En in feite is er nu ruim dertig jaar later niet veel veranderd. Ik lees nog steeds veel over fotograferen. Ik bekijk iedere week heel veel foto’s. Ik blijf kritisch op mijzelf. Ik vraag feedback aan anderen. En ik maak nog steeds gebruik van een Nikon camera. Maar wel inmiddels een digitale versie; de D700. Ik ben zeer tevreden over deze camera. Er is echter wel één ding ingrijpend veranderd. Vroeger liet ik mijn foto’s door anderen afdrukken en nu ga ik zelf over het eindresultaat. Ik stond vroeger nooit in de donkere kamer. Maar nu werk ik wel intensief in mijn eigen digitale doka.

Er is nog een zaak die niet is veranderd. En dat is mijn liefde voor de stad Amsterdam. Ik ben al meer dan dertig jaar regelmatig met mijn camera in de stad te vinden. En nog steeds ontdek ik nieuwe plekjes. Maar alleen al door de continue aanwezigheid van veel mensen veranderen de fotogenieke momenten per seconde.

De foto’s op deze site is slechts een klein deel van mijn collectie. Ik heb op dit moment een kleine dertigduizend foto’s op de computer staan. Daarnaast heb ik ook alle negatieven bewaard. Maar mijn ontwikkeling als fotograaf is nog lang niet ten einde. En dan gaat het nauwelijks meer om de technieken. Het gaat nu vooral om de manier van kijken. Het herkennen van de mooie fotomomenten.

Ik merk dat anderen mijn werk steeds meer gaan waarderen. Ik word regelmatig benaderd voor het maken van profiel/portretfoto’s. Ik vind het mooi dat inmiddels één van mijn foto’s van Amsterdam als de omslagfoto van een roman wordt gebruikt. Ik heb het afgelopen jaar een tweetal fotoreportages gemaakt. Een daarvan betrof het fotografisch volgen van een arts op een afdeling spoedeisende hulp van een groot ziekenhuis. De betreffende landelijke beroepsvereniging heeft mij gevraagd of ik mijn werkzaamheden bij hen wil voortzetten.

Ik ben door een sportorganisatie gevraagd om in 2019 op Mallorca in twee periodes van in totaal 12 weken de sportieve prestaties vast te leggen.

Naast het zelf fotograferen vind ik het ook fijn om mijn fotografische kennis over te dragen op anderen. Dit doe ik het liefst in individuele workshops. Mijn ervaring is dat deze manier van werken het meeste aanspreekt.

Daarnaast sta ik regelmatig op de Sunday Market in het Westerpark in Amsterdam. Ook op deze manier kan ik mensen in contact brengen met mijn manier van het “anders kijken”.

Fotockers staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer kvk 73686913.

Gerrit

© copyright
De foto’s op deze website zijn door mij gemaakt en mogen niet zonder mijn toestemming op welke manier dan ook worden gebruikt.

 

Door mij gebruikte apparatuur:

Nikon D700
Ik ben tevreden met de kwaliteit die de Nikon D700 biedt. De body van de D700 is stevig en alle belangrijke functies zijn door middel van grote knoppen direct te bedienen. Dit betekent dat het mogelijk is om tijdens een shoot heel snel de instellingen van de camera aan te passen. Dit gaat zelfs met handschoenen aan. En zelfs bij hoge ISO waarden blijven de foto’s van zeer goede kwaliteit.

Lenzen
Nikon 24- 70 mm, f2.8. De ‘vaste’ lens voor mijn D700 body. Een prachtige lens voor haarscherpe foto’s en een supersnelle autofocus .

SB-900
Voor de momenten dat ik extra licht nodig heb gebruik ik een Nikon SB900 flitser. Ter ondersteuning van de flitser gebruik ik soms een reflectiescherm of een paraplu. De flitser zit zelden in de hotshoe van mijn camera. Voor portretten bijvoorbeeld plaats ik de flitser op een statief. Wanneer het flitslicht op een creatieve manier op het model wordt gericht krijgt de foto diepte. Te donkere schaduwen licht ik zonodig bij met een reflectiescherm.
Bij het maken van portretfoto’s maak ik daarnaast ook gebruik van een studioflitser met softbox. De studioflitser is een mooie aanvulling op het scala aan belichtingsmogelijkheden.

Sirui KTV 224
Er wordt wel eens gezegd dat iedere fotograaf in zijn leven drie statieven koopt. Als eerste een eenvoudig statief omdat het nut nog niet echt wordt ingezien. Het tweede statief is dan veelal een serieuze aankoop en hiermee wordt veel geëxperimenteerd. En uiteindelijk wordt overgegaan tot de aanschaf van een professioneel statief. Ik heb dit proces in twee stappen gedaan. Ik werk nu met een Sirui koolstof statief met een balhoofd. Ik ben hierover goed te spreken. Ik merk ook dat ik veel vaker vrijwel automatisch het statief meeneem tijdens mijn fototochten. Het feit dat dit stevige koolstof statief qua gewicht heel goed te hanteren is speelt natuurlijk een belangrijke rol hierbij.